Fries Veenweidevlees, Rohel

Friesweide rund

Het rundvee op onze boerderij is van een kruising van Belgisch Blauw en Holstein. Deze dieren brengen de mooie aspecten van twee rassen bij elkaar. Het vriendelijke karakter en de uitstekende groei van de Belgisch Blauw en het sterke en ruime karkas van de Holstein. Dit samen geeft het vlees een mooie marmering. Dat wil zeggen dat door het vlees heen er wat vet aanwezig is wat de mooie smaak naar voren brengt.
Een ander heel groot voordeel van ons rund is dat zij prima zefstandig en natuurlijk kan afkalven. Dus (bijna) nooit een keizersnee, vrijwel geen antibiotica gebruik en vitale kalveren.
De kalveren blijven 4-6 maand bij de koe om zo onze kringloop rond te krijgen. Vaarzen blijven op het bedrijf totdat ze zelf afkalven. Stieren worden gemest en dan op 8 maand als kalfsvlees geleverd.
De moederdieren worden na hun zoogperiode afgemest en geslacht op een leeftijd van ongeveer 3 jaar. Enkele koeien blijven op het bedrijf. Dit zijn diverse andere rassen zoals mrij, simmentaler en lakenvelder. Deze koeien brengen niet alleen hun eigen kalveren groot maar tevens zijn ze pleegmoeder voor extra kalveren om zo de groei in het bedrijf te houden.
De dieren worden volop geweid van april t/m november in kruidenrijk grasland met een flink bestanddeel klaver.

Onze biologische visie:

Geef de dieren een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving, dus veel buitenlucht en een prettige vloer om op te leven. Wij doen het rundvee zo mogelijk de wei in, ook de zoogkoeien met kalfjes. De varkens zitten in ruime hokken, op stro en de kippen hebben een eigen hok met een buitenverblijf. Ook de schapen lopen volledig buiten.
Op het grasland komt geen kunstmest en ook het spuiten van chemische middelen is aan banden gelegd. Op veel land hebben we pakketten afgesloten ten bate van de weidevogels. Weidevogels en mestvee gaat prima samen!
Antibiotica
Het gebruik van antibiotica op ons bedrijf is minimaal. Ons principe; antibiotica of andere geneesmiddelen gebruik je alleen als een dier ziek. Dat betekend dan ook dat wij preventief niets gebruiken. En groeihormonen…die worden in de Nederlandse landbouw niet gebruikt.
E-621
Dat is de kwalijkste van allen. Ons principe; geen chemische kleur-geur en smaakstoffen in het vlees. Liever een bruin randje op het vlees dan die mooie onnatuurlijke rode kleur!
En dan toch…Bewust niet gecertificeerd Biologisch.
Wij kiezen er bewust voor om ons bedrijf niet gecertificeerd biologisch te laten zijn. Dat scheelt een hoop papierwerk. Ook kunnen we flink in de kosten besparen. Bovendien kunnen we meer mest op ons veld aanbrengen voor een betere opbrengst. Wij kiezen voor een duurzame manier van landbouw. Alles gebaseerd op de natuur zonder kunstgrepen.
Uiteindelijk bent u als klant daar bij gebaat, op deze manier kunt u toch tegen een redelijke prijs een mooi smaakvol stukje vlees kiezen. En wilt u nog meer weten? Dan komt u toch gewoon kijken en beleven hoe wij het doen, dat is de kracht van Fries veenweidevlees.
Het algemene bedrijfsprincipe: Onze doelstelling is om mens en dier in goede harmonie met elkaar te laten leven rekening houdend met de kernkwaliteiten van voeden en verzorgen. Het is de plicht van de mens om voor de dieren te zorgen en hun een goed bestaan aan te bieden. Als tegenprestatie mag de mens gebruik maken van de voedende prestaties van de dieren in de breedste zin van het woord. Mits er sprake is van respect voor het leven